loading-icon

Pellets

Ze zorgen mee voor een verlaging van onze ecologische voetafdruk op deze planeet. Maar is er ook een verschil tussen de verschillende pellets op de markt? Wij zochten het voor u uit.

Waarom is de kwaliteit van je pellets belangrijk?

Het bepaald de werking en levensduur van je pelletkachel. Wie al langer zo’n kachel heeft weet dat er groot verschil is in kwaliteit tussen verschillende merken en leveranciers. Het verschil uit zich in de mate waarin je last hebt van roetaanslag op het raam van je pelletkachel, de as die ophoopt in het reservoir, viezigheid in je kachel en de pelletschroef die vastloopt. Het spreekt voor zicht dat kwalitatieve pellets dit alles voorkomen, en minder kwalitatieve deze problemen net veroorzaken.

Hoe onderscheid je kwalitatieve pellets?

De kwaliteit van de pellets wordt bepaald door de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen om ze te maken. De belangrijkste zaken zijn het soort hout waar de pellets van gemaakt zijn en hoe hard de pellets geperst zijn. Kwalitatieve pellets zijn te onderscheiden door hun glans en stevigheid. Bij pellets die niet glanzend zijn bestaat de kans dat er extra middelen zijn toegevoegd om de pellets beter te binden. Daarnaast is stof ook een indicator voor slechte kwaliteit. Stof tussen de pellets kan leiden tot verstopping in de pelletkachel.

ENplus certificering

Omdat het niet altijd met het blote oog zichtbaar is hoe kwalitatief pellets werkelijk zijn, werd het ENplus certificaat in het leven geroepen. Deze certificering deelt de verschillende soorten pellets op in verschillende kwaliteitsklassen. Bekijk de video van ENplus en

ENplus certificaten
 • ENplus A1: klasse A1 wordt toegekend aan de pellets met de beste kwaliteit voor particulier gebruik, zowel voor pelletkachels als ketels. De A1 pellets hebben een as-gehalte van minder dan 0,5% wanneer geproduceerd uit coniferenhout (spar, den…) en minder dan 0,7% wanneer geproduceerd uit loofhout (eik, beuk, berk,…). De klasse A1-pellets zijn harder geperst waardoor ze minder snel opbranden.
 • ENplus A2: Klasse A2 is net een klasse lager dan de kwalitatief beste pellets. Deze klasse laat een as-gehalte toe tot 1%. Ook het basismateriaal waarmee de pellets gemaakt worden zijn van iets mindere kwaliteit en minder strikt dan bij A1. Deze pellets zijn echter zeker nog uiterst geschikt voor particulier gebruik, vooral dan voor pelletketels. Bij klasse A2-pellets is het zeker wel belangrijk dat deze eerst een keertje worden uitgetest om zeker te zijn dat de pelletkachel hier goed op reageert.
 • ENplus B: Klasse B is de laagste klasse. Deze pellets zijn eigenlijk industriële pellets die vroeger niet werden genormeerd voor ander gebruik. Klasse B laat een hoger as-gehalte toe dan de klasse A-pellets. Deze soort pellets mogen eveneens een zekere hoeveelheid schors bevatten. Hierdoor worden deze B klasse vooral gebruik voor industrieel gebruik in grote verbandingsinstallaties of als bijstook in elektriciteitscentrales. B-klasse pellets worden sterk afgeraden voor particulier gebruik.

Pellets aan huis geleverd

Wij bieden 3 verschillende soorten pellets aan, alle 3 zijn ENplus A1-klasse gecertifieerd.

 • Total premium pellets: de zekerheid van een hoge prestatie.
  Ze zijn afkomstig van onze Belgische bossen en beantwoorden aan de strengste normen. Daarom waarborgen ze u een propere en milieuvriendelijke verbranding en een optimaal rendement.
 • Plospan pellets: Plospan Bio-Energy houtpellets hebben een sterke positie in de markt.
  Omdat we een topkwaliteit houtpellet hebben ontwikkeld. Het grootste onderscheid in vergelijking met andere houtpellets is de energetische waarde. Houtpellets zijn CO2 neutraal, wat wil zeggen dat de boom (resthout) die als grondstof fungeert voor de productie van de houtpellets evenveel CO2 opneemt als dat er bij de verbranding wordt uitgestoten. Het gehele productieproces wordt aangedreven met zonne-energie waarbij Plospan als grondstof alleen lokaal ingezameld, schoon, onbehandeld resthout gebruikt.
 • Pauls pellets: 100% Belgische pellets, van A tot Z.
  Geproduceerd uit zuiver naaldhout van eigen zagerij. Mooie witte glanzende pellet zo goed als stofvrij. Kwaliteit garantie door maandelijks testverslag van onafhankelijk laboratorium.

Onze overige blog items

Bijna van jou