loading-icon

Verwarmen met een hybride kachel is enorm aan populariteit aan het winnen in ons land. De verwarmingsmethode is vrij nieuw en biedt interessante voordelen. Je kiest zelf of je met hout of pellets stookt, zo kan je ‘s avonds genieten van de echte vlammen die je krijgt door hout te stoken. Wanneer je gaat slapen en het hout opgebrand is schakelt de hybride kachel automatisch over op pellets waardoor je ‘s morgens wakker word in een warm huis. We vatten hieronder even voor jou samen wat nu de voor- en nadelen zijn van een hybride kachel.

De voordelen van een hybride kachel

  • Denk aan het milieu
    Pellets worden gemaakt van houtafval uit de verpakking-, meubel- en bouwindustrie.
  • Flexibiliteit
    Hét voordeel van een hybride kachel is natuurlijk dat je kan kiezen welke brandstof je gebruikt voor je kachel. Heb je zin om echte vlammen te zien dan stook je lekker met hout. Wil je je niets moeten aantrekken en enkel warmte opwekken dan schakel je over op pellets. Zo hoef je nooit in te boeten op functionaliteit noch op gezelligheid.
  • Bediening via app
    Bij een hout-pelletkachel kan je gebruik maken van de automatisch instellingen die een pelletkachel heeft, zo steek je hem al aan nog voor je thuis bent via de app.
  • Stookalarm
    Wanneer er een CO2 of stookalarm is kan je nog steeds je kachel gebruiken (pellets).
  • Elektriciteitspanne?
    Geen probleem! Schakel gewoon over op hout en blijf je huis verwarmen.

Waarop moet je letten als je een hybride kachel gaat kopen?

Dit zijn de aspecten waar je best rekening mee houdt voordat je jouw hybride kachel in huis haalt.

waar in huis plaats ik de kachel het best?

Dat is vanzelfsprekend voor ieder huis verschillend. Er zijn eigenlijk geen beperkingen, de kachel kan zoals andere kachels zowel in de hoek, aan een muur of vrijstaand geplaatst worden. Belangrijk hierbij is rekening houden met eventuele reeds aanwezige rookkanalen, steunmuren, dakdoorvoer, nabijheid van ramen, etc. Onze experts staan u met raad en daad bij bij het maken van deze beslissing.

Hoeveel vermogen moet mijn kachel hebben?

Afhankelijk of de kachel moet dienen als hoofd- of als bijverwarming van de woning.
Heeft de kachel de functie van hoofdverwarming dan berekenen onze specialisten op basis van de grootte van de ruimte(s) welk vermogen uw woning nodig heeft.
Dient de kachel slechts als bijverwarming dan speelt het vermogen niet zo’n cruciale rol.

Is het mogelijk om met een hybride kachel meerdere ruimtes te verwarmen?

Tuurlijk. Wij adviseren in dit geval om een kachel te plaatsen met kanalisatie. Wanneer het een BEN-woning, lage-energiewoning of passief-woning betreft zou u zelfs de volledige woning kunnen verwarmen met kanalisatie. Dat betekent dat de warmte die geproduceerd wordt door de kachel via buizen doorheen het huis naar verschillende kamers geleid wordt. Zo verwarm je niet alleen de ruimte waar de kachel staat op een heel efficiënte manier.

Kan ik mijn hybride kachel automatisch laten werken?

De temperatuur, het tijdsprogramma en het vermogen kan u zelf regelen bij de meeste toestellen. Meestal verloopt dit via een app op je smartphone en/of via een touchscreen bij de kachel.

wat met het onderhoud?

Een jaarlijks onderhoud is aan te raden, dit duurt 1 tot 2 uur. Ook een nazicht van de schouw is aan te raden, jaarlijks.

Bijvullen

De meeste modellen hebben een grote opslagcapaciteit waardoor je ze niet vaak moet opvullen. Kijk dit zeker na bij de keuze van je toestel.

Stockeren van pellets

Pellets zijn niet zo gevoelig voor luchtvochtigheid als bijvoorbeeld houtblokken. Dat komt doordat ze onder hoge druk samengeperst zijn. Stockeer je pellets wel droog, en liefst niet op de grond, een pallet is ideaal. Ze mogen in geen geval in contact komen met vloeibaar water want dan worden ze onbruikbaar.

waar komen pellets vandaan?

Pellets worden gemaakt van houtafval van houtverwerkende industrie. Denk daarbij aan verpakking-, meubel- en bouwindustrie.

Graag eens een hybride kachel in werking zien?

Contacteer ons voor vrijblijvend voor een afspraak in de showroom.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bijna van jou