loading-icon

Wat is een bio-ethanol haard?

Een bio-ethanol haard is een voordelige manier om je woning te verwarming. Dit type haard moet aan weinig voorschriften voldoen en kan in bijna iedere woning of ruimte geïntegreerd worden. De haard maakt gebruik van bio-ethanol als brandstof en verspreidt snel een aangename warmte binnenshuis. Bio-ethanol haarden werken met de brandstof bio-ethanol en hoeven niet voorzien te worden van een rookkanaal. Dat betekent dat je geen schoorsteen of schouw nodig hebt voor een schone en veilige verbranding. Je vult het reservoir met goedgekeurde, zuivere bio-ethanol. Die brandstof verdampt tijdens het verwarmingsproces en verwarmt zo de keramische stenen die als brandbed dienen voor de brandstof. Het systeem is uitermate veilig en er bestaat geen brandgevaar bij het correct gebruik van dit type haard.

Verschillende types bio-ethanol haarden

Bij je keuze voor een bio-ethanol haard kan je kiezen uit enkele verschillende types en formaten.  Afhankelijk van jouw specifieke wensen en woonsituatie kies je een uit een ruim assortiment aan verschillende mogelijkheden.

Doorkijk

Een doorkijk haard kan op eender welke locatie in je woning geïnstalleerd worden. De meeste van deze haarden worden één keer geïnstalleerd en blijven daarna op dezelfde locatie staan. Indien gewenst kan een vrijstaande haard verplaatst worden naar een andere locatie in de ruimte of naar een andere kamer.

Wandhaard open

Een wandhaard wordt geïnstalleerd tegen een vaste wand. Dat kan een zijmuur zijn, maar je kunt ook gebruik maken van een binnenmuur om in verschillende kamers van de warmte te genieten.

Wandhaard nis

Een gesloten wandhaard zit in een nis die volledig uitgewerkt kan worden zoals dat met de meeste gas- en houthaarden het geval is.

8 voordelen van een bio-ethanol haard

Een interieur verwarmen met een bio-ethanol haard biedt een heleboel voordelen. Het is dan ook een geschikte manier van verwarmen in de meeste woningen en ruimtes.

 1. Geen rookkanaal nodig.
  Doordat deze haard geen rookkanaal nodig heeft, kan een bio-ethanol haard in iedere woning geïntegreerd worden, ook wanneer er geen schoorsteen aanwezig is.
 2. Organische, biologische brandstof en verbranding.
  Bio-ethanol is een biologische, schone brandstof die weinig impact heeft op het milieu. Deze brandstof bestaat uit gedenatureerde alcohol die 100% biologisch geproduceerd wordt.
 3. Mobiele verwarming.
  Doordat de haard geen rookkanaal nodig heeft, kan je deze eventueel verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Het is een relatief mobiel type verwarming.
 4. Geen roet, stof of as.
  Bij de verbranding van bio-ethanol komt er geen roet, stof of as vrij. Dat maakt dit type haard een bijzonder schone en onderhoudsvriendelijke manier van verwarmen. Je hoeft trouwens ook niet te zeulen met houtblokken of pellets.
 5. Weinig ventilatie nodig.
  Je kunt een bio-ethanol haard gebruiken met een minimale ventilatie. Dat zorgt ervoor dat een bio-ethanol haard ook gebruikt kan worden in kleinere ruimtes, zoals een studio of appartement.
 6. Geniet van de vlammen.
  Dit type haard geeft je zicht op een authentieke verbranding. Een bio-ethanol haard is mooi om naar te kijken en zorgt voor extra gezelligheid in je woning.
 7. Een bio-ethanol haard is een veilig manier om je woning te verwarmen.
  Iedere haard is voorzien van een brandbeveiliging en de haard vormt geen gevaar in je woning. Kies zeker voor een haard van een kwalitatief en betrouwbaar merk en zorg dat je de brandstof bijvult volgens de voorschriften van de verdeler.
 8. Voordelig in aankoop.
  Een bio-ethanol haard is voordelig in aankoop. Ook de installatie is vaak goedkoper omdat je geen rookkanaal hoeft te voorzien. Je laat de haard wel best installeren door een professional, zoals Paul De Smet.

Bio-o, ooo zo Belgisch

De sfeerhaard van BIO-O! ziet er net uit als een traditionele gashaard, met een mooie vuurlijn vanuit een natuurlijke keienpartij.
Maar dan wel zonder schouw, gasaanvoer of -afvoer. In plaats van aardgas wordt er bio-ethanol gebuikt, dit geeft geen rook, CO of roet.
Bio-ethanol is een alcohol die op duurzame wijze geproduceerd wordt uit biomassa. Dit gebeurt door fermentatie van suikers afkomstig van verschillende natuurproducten zoals graangewassen (=tarwe/maïs), suikerriet, suikerbiet… Vandaar de toevoeging “bio”.
BIO-O! is uitgerust met een automatische ontsteking. Met een druk op de knop kunt u genieten van het gezellige vuur van uw bio-ethanol haard. De brandstof wordt automatisch aangezogen dus u hoeft niet manueel bij te vullen. Een reservoir brandt tot 20 uur lang. De bio-ethanol haard van BIO-O! voldoet aan de CE standaard, maar gaat op het vlak van veiligheid nog verder. Zo staat de voorraad biobrandstof gescheiden opgesteld van de brander, heeft het systeem een kinderbeveiliging en wordt de verbranding continu gemonitord door een microcomputer. Deze sfeerhaard is mooi te integreren in uw interieur.

BIO-O! Paul De Smet Haardconcepten

Een antwoord op de meestgestelde vragen:

Hoe veilig is een bio-ethanol haard?

BIO-O! heeft een 100% veilig systeem. Het reservoir waar de brandstof in zit is afgeschermd van de brander. Dat zorgt ervoor dat slechts enkele centiliters bio-ethanol in brand staat. Via tal van sensoren wordt continu gecontroleerd of alles normaal verloopt. Hierdoor kan de brander zichzelf automatisch doven indien nodig.

Hoeveel warmte geeft een biohaard?

Wie een haard op bio-ethanol plaatst doet dat voornamelijk voor de sfeer. Het vermogen hangt gemiddeld genomen rond de 3,5kW. Je kan dit vergelijken met aan radiator van 120 x 90cm. Ideaal voor een goed geïsoleerde woning, niet om je schuur mee op te warmen.

Komt er rook vrij bij het branden van Bio-ethanol?

Neen, het enige wat vrij komt is waterdamp en CO2, dit komt overeen met wat wij uitademen. Het is belangrijk dat de ruimte voldoende verlucht wordt want het is net alsof er een extra persoon aanwezig zou zijn.

Hoeveel verbruikt een bio-ethanol haard?

Gemiddeld genomen kan je met 1 reservoir van 10 liter de haard ongeveer 20 uur laten branden. Op de webshop van Bio-o kan je 6 x 5L kopen voor €90. (= €30/10liter)
€30 = 10 liter = 20 uur = €1,5/h of +- €6 voor een gezellige avond aan de haard.

Is een bio-ethanol haard duur in aankoop?

Neen, het grote voordeel is dat je geen gasleiding moet binnen trekken, geen vloeren moet openbreken, etc. Het is eigenlijk een goedkoop alternatief voor de gashaard. De kostprijs van een bio-ethanol toestel is te vergelijken met de kostprijs van een gashaard toestel. De prijs van een (bio-ethanol) haard zal altijd afhangen van de afwerking rondom de haard. Het voordeel is wel dat je hier geen rekening hoeft te houden met brandwerende of hitte bestendige materialen, wat de kostprijs ook weer in positieve zin beïnvloed.

Geurhinder bij bio-ethanol haard

De bio-ethanol-haard is gelukkig volledig geurloos wanneer je gebruik maakt van kwalitatieve grondstof en ervoor zorgt dat de vlam vrij kan branden. Wanneer de vlam de zijkant van de haard raakt of andere voorwerpen dan kan er alsnog een onaangename geur ontstaan. Bij de BIO-O! toestellen heb je hier geen last van, zij hebben een systeem gebouwd waarbij de vlam altijd aan het oppervlak blijft branden.

Waar kan je een bio-ethanol haard kopen?

Online kan je heel wat aanbieders vinden, de meeste zijn van bedenkelijke kwaliteit. Let op met wat je in huis haalt. Bij je zoektocht naar en kwalitatieve en duurzame bio-ethanol haard doe je best beroep op een ervaren verdeler. Haardconcepten Paul De Smet in Ninove is de expert op gebied van verwarming in jouw regio. Breng dus zeker eens een bezoekje aan onze showroom om alle mogelijkheden te ontdekken. In onze webshop geven we je al een idee van de kostprijs en mogelijkheden van onze Bio-o ethanol haarden van Belgische makelij. Wij werken uitsluitend met het product van Bio-o uit Sint-Gillis-Waas.

Onze technici komen bij je langs voor de professionele installatie van de nieuwe bio-ethanol haard in je woning. Zo weet je zeker dat de haard op een correcte manier geïnstalleerd wordt. Je kunt ook bij ons terecht voor meer informatie en advies over de verwarming van je woning.

Bekijk onze realisaties op onze realisatieblog en laat je inspireren door onze vele tevreden klanten.

Meer informatie over onze bio-ethanol haarden?

Vertel ons over je dromen,
we bekijken graag samen hoe we die kunnen vervullen.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bijna van jou