loading-icon

Je woont in een appartement of een woning waar het onmogelijk is om een rookkanaal te voorzien? Dan hoef je niet te treuren. Een hout- of gashaard zal helaas niet lukken maar er zijn 2 alternatieven:

1. BIO ethanol haard

Bio-ethanol haarden zijn erg in trek vanwege de betaalbaarheid van de brandstof. Een andere reden is de eenvoud van het product. Het is een kleine module die niet veel weegt en gemakkelijk te installeren is, het enige wat je moet voorzien is een stopcontact. De vloeistof die gebruikt moet worden is bio-ethanol. Bio-ethanol is een milieu- en onderhoudsvriendelijke brandstof die je kan kopen in flessen van 1, 5 en 10 liter. Bij de verbranding ervan komt er waterdamp vrij alsook een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide. Daardoor heb je dus geen nood aan een rookkanaal. Dit is hoe het werkt:

 1. Je vult het reservoir met bio-ethanol en steek hem aan.
 2. Klaar.
biohaard BIO-O! doorkijk vlam close-up

Voor wie?

Voor mensen die graag een haard willen maar niet de mogelijkheid hebben om een rookkanaal te voorzien.

Wat is de wetgeving?

De EU zal binnenkort een veiligheidsnorm voorstellen voor Europa die specifiek draait rond bio-ethanol haarden. Deze normen zullen niet verplicht zijn maar zullen er wel voor zorgen dat fabrikanten een paar normen hebben om na te leven.

Is bio-ethanol veilig?

Het is zeker belangrijk om voorzichtig om te gaan met alles wat met vuur te maken heeft. Bio-ethanol is een licht ontvlambare brandstof en dus kan het gevaarlijk zijn wanneer je er onvoorzichtig mee omspringt. Zo zijn er enkele regeltjes:

 1. Vul het reservoir nooit bij als het vuur nog aan staat of wanneer de haard nog niet de tijd gehad heeft om af te koelen na het branden.
 2. Zorg dat het reservoir niet overvol is en probeer morsen te voorkomen. Kijk daarom goed na wat de totale capaciteit is van je reservoir en gebruik een maatbeker en trechter bij het vullen.
 3. Laat je kinderen niet spelen met je bio-ethanol haard, ook niet wanneer deze niet brand.
 4. Zorg dat je een branddeken in huis hebt, idealiter vertel je aan mensen die regelmatig bij jullie thuis zijn waar het zich bevindt.

Onder andere deze informatie over Bio-ethanol haarden kan je hier terugvinden: Bio-ethanol haarden:

 • Verschillende types
 • Prijzen
 • De 8 voordelen
 • Het Belgische merk BIO-O
 • FAQ’s

 

2. Elektrische haard

Elektrische haarden hebben net als bio-ethanol haarden geen uitstoot en dus ook geen nood aan een afvoerkanaal. De nieuwste modellen worden alsmaar realistischer waardoor het onderscheid met een houthaard steeds moeilijker te maken is. Wie kiest voor een elektrische sfeerhaard kiest voor gebruiksgemak. Waar je bij de bio-ethanol haard nog een brandstof moet bijvullen moet je bij deze helemaal niets doen, tenzij misschien af en toe eens een update van de software.

 1. Je plugt het toestel in het stokcontact en drukt op de aan knop.
 2. Klaar.

Onze overige blog items

Bijna van jou