loading-icon

Het hoogste rendement uit je pelletkachel blijven halen? Dan is het belangrijk dat je pelletkachel op tijd en stond een onderhoudsbeurt krijgt. Het dagelijks onderhoud van je pelletkachel neemt amper 5 minuten in beslag en kan je makkelijk zelf doen. Groot onderhoud laat je beter uitvoeren door een professional. Hieronder hebben we 4 soorten onderhoud voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je wanneer moet doen.

Het schoonmaken van de aslade van je pelletkachel is een belangrijke taak als je je kachel bijna dagelijks gebruikt. Zowel onze inbouwpelletkachels als vrijstaande pelletkachels hebben een ruime aslade die gemakkelijk schoon te maken is.

Als je een pelletkachel hebt met automatische branderbakreiniging, wordt de branderbak na 6 tot 8 uur automatisch gereinigd. Dit zorgt ervoor dat de kachel beter blijft branden als deze gedurende lange uren aanstaat. Pelletkachels zonder automatische branderbakreiniging moeten dagelijks worden gecontroleerd en handmatig worden gereinigd. Het is belangrijk om asresten uit de branderbak te verwijderen om verstopping van de gaten in de bak te voorkomen en een goede luchtstroom te behouden voor een efficiënte verbranding.

Tip: Gebruik hiervoor een oude stofzuiger of industriële stofzuiger. Een normale stofzuiger is niet bestand tegen fijne asdeeltjes en kan hierdoor sneller kapotgaan. Zorg er na het schoonmaken voor dat er geen as of pellets onder de branderbak achterblijven.

Vrijstaande zwarte pelletkachel

Het wekelijkse onderhoud bestaat uit het schoonmaken van zowel het kachelruitje als de branderbak. Het kachelruitje dient elke 2 à 3 dagen te worden schoongemaakt, terwijl de branderbak wekelijks moet worden gereinigd. Het schoonmaken van de pelletkachel kost amper 10 minuten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kachel is afgekoeld en uitgeschakeld voordat je begint met het schoonmaken.

Om het kachelruitje schoon te maken en een helder zicht op het vuur te behouden, gebruik je een vochtige doek met glasreiniger voor de buitenkant van het ruitje. De binnenkant van het glas kan eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Voor het reinigen van gelakte metalen delen gebruik je een pluisvrije doek om pluisjes te voorkomen. Vermijd het gebruik van agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen, evenals schoonmaakmiddelen op oliebasis.

Afhankelijk van uw verbruik, is het aan te raden om het pelletreservoir elke 2 à 3 maanden te reinigen. Dit kan makkelijk met een oude stofzuiger. Het is belangrijk om te voorkomen dat er te veel stof en zaagsel zich ophoopt onder in het reservoir, aangezien dit kan leiden tot problemen zoals een verminderde pellettoevoer.

Om ervoor te zorgen dat uw pelletkachel veilig blijft en goed blijft functioneren, is het noodzakelijk om elk jaar of na 1200 uur branden een volledig onderhoud te laten uitvoeren. Hierbij wordt de kachel volledig gedemonteerd en worden de warmtewisselaar en rookkanalen grondig schoongemaakt om verstopping door as en stof te voorkomen. Het is essentieel dat u dit pellet onderhoud laat uitvoeren door een professionele onderhoudsdienst.

Hoeveel kost een servicebeurt van mijn pelletkachel?

De onderhoudskosten van een pelletkachel zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het model van je kachel (inbouw of vrijstaand) en periode van onderhoud. Hieronder een overzicht van onze prijzen voor het onderhoud van je pelletkachel:

Zomeronderhoud Winteronderhoud
Vrijstaande pelletkachel € 175 € 185
2de pelletkachel € 140 € 155
Pelletketel of inbouw pelletkachel € 205 € 225

Wat heb ik nodig voor het onderhouden van mijn pelletkachel?

  • Oude stofzuiger voor de asresten op te zuigen
  • Borstel om de branderpot schoon te maken
  • Pluisvrije doek om het kachelruitje schoon te maken

Wat gebeurt er wanneer ik mijn pelletkachel niet onderhoud?

Het gebrek aan onderhoud van een pelletkachel kan brandgevaar veroorzaken. Het kan leiden tot ophoping van creosoot in de schoorsteen. Creosoot is een zwarte, teerachtige stof die zich vormt wanneer brandbare materialen zoals hout, pellets en andere organische materialen onvolledig verbranden. Als deze stof zich ophoopt in de schoorsteen, kan het gemakkelijk ontbranden.

Is professioneel onderhoud van mijn pelletkachel verplicht?

Ja, het onderhoud van een pelletkachel is verplicht, jaarlijks zelfs. Een professionele onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de kachel efficiënter werkt en minder brandstof verbruikt, wat kan leiden tot een vermindering van de energiekosten. Bovendien kan een professionele controle van de kachel en de schoorsteen potentiële problemen opsporen voordat ze zich voordoen en de kans op schoorsteenbranden verminderen. Bekijk hier alle onderhoudsregels voor verwarmingstoestellen.

Hebben de kwaliteit van pelletkorrels invloed op het onderhoud van een pelletkachel?

Ja, pelletkorrels van slechte kwaliteit veroorzaken sneller ophoping in de kachel en zorgen ervoor dat het kachelruitje sneller vuil wordt. Met slechte kwaliteit pellets heeft de kachel meer onderhoud nodig. Bovendien zorgen korrels van slechte kwaliteit voor een verminderde levensduur van de kachel.

In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij het kopen van pellets.

Onze overige blog items

Bijna van jou