loading-icon

Pelletkachels staan bekend als een betrouwbaar en voordelig alternatief voor klassieke tegenhangers zoals de houtkachel. Wie al een pelletkachel heeft, is overtuigd van het gebruiksgemak én de budgetvriendelijkheid ervan. Maar hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Is een pelletkachel duurzamer dan een houtkachel?

Vergeleken met houtkachels zijn pelletkachels het zuinigst met hout. Zo’n 80 à 85 % van de energie uit hout wordt bij een pelletkachel nuttig gebruikt voor warmte. Bij een houtkachel ligt dat een pak lager. En hoe zit het met de uitstoot? Uit metingen blijkt dat pelletkachels die voldoen aan de normen, per branduur 80 % schoner zijn dan gewone kachels. Ze werken automatisch en hebben daardoor een heel goede verbranding. Als je de houtkachel vervangt door een pelletkachel, maak je dus enorme milieuwinst.*

Zo’n 80 – 85 % van de energie uit hout wordt bij een pelletkachel nuttig gebruikt voor warmte.

Pelletkachel vrijstaand

Het belang van kwalitatieve pellets

Net zoals bij iedere andere verwarmingsbron, heb je ook met een pelletkachel een brandstof nodig. In het geval van een pelletkachel gebruik je houtpellets. Geen gewoon hout zoals bij een klassieke houtkachel, maar speciaal geperste houtkorrels, gemaakt van onbehandeld zaagsel, houtschaafsel of ander restmateriaal uit de houtindustrie.

Verwarmen met een pelletkachel en dus houtpellets kan veel duurzamer zijn dan verwarmen met gas of hout. Op voorwaarde dat je stookt met kwaliteitspellets. Kwalitatieve pellets garanderen namelijk een optimale verbranding met 0,3 tot 1 % asresten en weinig rook of roet. Omdat het niet altijd even gemakkelijk is om met het blote oog te zien hoe kwalitatief pellets werkelijk zijn, werd de ENplus certificering in het leven geroepen. Je leest hier alles over dit kwaliteitskeurmerk.

Pelletkachel als sfeerverwarming of hoofdverwarming

Wil je graag hout stoken voor de sfeer? Dan is een pelletkachel een duurzaam alternatief voor een houtkachel of open haard. Zoals eerder gezegd, stoot een pelletkachel een pak minder fijn stof uit. Daarnaast beschikken deze type kachels over een ingebouwde timer. Zo kan je makkelijk instellen wanneer de kachel aan of uit moet staan. De kachel brandt op de door jou ingestelde tijden, daardoor verbruik je niet meer dan nodig. Het is ook mogelijk om een pelletkachel-cv als hoofdverwarming te gebruiken. Dan kan je kiezen voor een buizensysteem, of je sluit de pelletkachel aan op vloerverwarming of radiatoren met thermostatische kranen.

Milieutips voor een pelletkachel

  1. Schakel een professional in om je pelletkachel te installeren. Zo kan een professioneel installateur, zoals Paul De Smet jouw nieuwe kachel veilig en gebruiksklaar installeren.
  2. Wil je van een hoog rendement blijven genieten? Dan moet je je pelletkachel regelmatig schoonmaken en afstellen. 
  3. Koop altijd houtpellets met ENplus certificering. Zo ben je zeker van de kwaliteit van de grondstof. Kwalitatieve houtpellets zijn beter voor de werking en levensduur van je kachel én ze zijn beter voor het milieu. Pellets kan je bij Paul De Smet bestellen, zowel online als in de winkel.
  4. Je pelletkachel aan of niet? Check stookadvies om te zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt.

Graag een persoonlijk advies bij de aankoop van je pelletkachel? Neem hier vrijblijvend contact op  of kom langs in onze toonzaal in Ninove!

Onze overige blog items

Bijna van jou