loading-icon

Haarden met bio-ethanol zijn een trendy keuze vanwege hun energie- en gebruiksefficiëntie. Maar wat is een bio-ethanolhaard eigenlijk en hoe werkt het?

Wat zijn haarden met bio-ethanol? 

Haarden met bio-ethanol zijn een verwarmingsmethode die anders werkt dan een conventionele openhaard of kachel, maar met beide vergelijkbaar zijn. De ethanolhaard heeft geen schoorsteen, maar heeft wel een brandstof nodig om te kunnen werken.  Zoals de naam al aangeeft, werken deze haarden op ethanol, of ethylalcohol. Die wordt geproduceerd uit bieten of gedestilleerd graan.

wat zijn haarden met bio ethanol paul de smet

Hoe werken bio-ethanolhaarden? 

De werking van een ethanolhaard is gebaseerd op het principe van een brander in combinatie met de brandstof ethanol. De gebruiker steekt de brander aan met een lucifer.

Door de verbranding komen echte vlammen vrij en ontstaat er een warmtebron. Enkele ogenblikken na het starten kunnen de vlammen een hoogte bereiken van ongeveer dertig centimeter. 

Hij kan handmatig worden gestopt door de luchttoevoer naar de brander af te sluiten. Afhankelijk van het model stopt een detector automatisch de verbranding in geval van abnormale werking van de bio-ethanolhaard.

Zoals elke verbranding uitstoot heeft, komen bij verbranding van bio-ethanol waterdamp en kooldioxide vrij. Om het gevaar dop koolmonoxide te beperken, is het aangewezen voor voldoende toevoer van zuurstof te zorgen.

Aangezien de haarden met bio-ethanol geen rookkanaal nodig hebben om te werken, zijn ze 100% mobiel. Je hebt volledige installatie vrijheid. In tegenstelling tot traditionele haarden kunnen bio-ethanol sfeerhaarden overal in huis worden geplaatst. Bevestigd aan de muur, ingebed of geplaatst op een stabiele ondergrond, verspreidt hij zijn prachtige vlammen naargelang onze wensen. Zolang de steun maar stabiel is. 

Ten slotte bedraagt de autonomie van dit type draagbare haard 2 tot 4 uur: alles hangt af van de modellen en de grootte van de gekozen vlam, die regelbaar is. Om veiligheidsredenen worden de meeste bio-ethanolhaarden na 3 uur automatisch uitgeschakeld.

Om de werking van jouw bio-ethanolhaard te optimaliseren en risico’s te voorkomen, is het sterk aan te raden de gebruiksaanwijzing van het toestel te lezen vóór elk gebruik.

Bijkomend wordt het aanbevolen geen oplosmiddelen te gebruiken om het schoon te maken. Als er resten achterblijven, kan de verbranding worden belemmerd en kunnen onaangename geuren ontstaan. Je kunt een gespecialiseerd product gebruiken voor het reinigen van roestvrij staal. 

Om de buitenkant van jouw haard met bio-ethanol schoon te maken, is het aanbevolen om een afwasmiddel en een niet-schurende spons te gebruiken. Vervolgens wrijf je de haard schoon en droog je af met een schone doek.

Wat heeft dit type haarden te bieden? 

De bio-ethanolhaard brengt het vuur in huis en het plezier van de vlammen, zonder dat je een houthaard en alles wat daarbij hoort hoeft te beheren. Dit allemaal geurloos en vooral gemakkelijk te installeren. 

  • De haard met bio-ethanol is ultra esthetisch, het is een decoratief element op zich. Het kan snel het belangrijkste decoratieve element van jouw woonkamer worden! Je kunt kiezen voor een bedding van kiezelstenen of keramische houtblokken voor een nog authentieker uiterlijk. Er zijn ook verschillende effecten op de markt: gelakte afwerking, spiegel effect… Een zen-sfeer is gegarandeerd met dit type haard! De haard wordt vaak omschreven als een decoratieve haard die bedoeld is om sfeer te scheppen.
  • De ethanol die door deze haarden als brandstof wordt gebruikt, heeft het voordeel dat het een hernieuwbare energie is. Ethanol is van plantaardige oorsprong en is gebaseerd op speciale gewassen die gemakkelijk kunnen worden vernieuwd. 
  • Elke brander heeft een ingebouwde tank. Met een kwalitatieve bio-ethanol vloeistof van 1 liter, kan je ongeveer zo’n 2 uur genieten van de vlammen. 
  • Er is geen rookkanaal nodig om thuis een bio-ethanolhaard te installeren. Daarom is dit type haard zeker geschikt voor bewoners van een appartement. Ook een gasaansluiting is bij deze haard geen vereiste. 
voordelen bio ethanol haard paul de smet

Is een haard met bio-ethanol veilig? 

In principe is elke betrouwbare bio-ethanolhaard geproduceerd om op een veilige manier te kunnen bedienen en branden. 

Het is van groot belang dat je bewust stilstaat bij de haardkeuze. Het toestel moet kwalitatief en degelijk zijn, daarom is het altijd aangeraden om je te laten adviseren door een expert. 

Bio-ethanol is een licht ontvlambare vloeistof. Daarom bestaat het risico op onveilige situaties bij verkeerd gebruik. Het belangrijkste om te weten, dat je het bio-ethanol reservoir niet mag bijvullen wanneer het vuur nog aan staat of net gedoofd is. 

Van zodra de haard gestopt is met branden moet je minimaal 30 minuten wachten met het bijvullen. Een tip bij het bijvullen van de haard, is dat de tank van de brandstof niet te vol mag zijn. Uiteraard moet je ook het morsen van de brandstof vermijden. 

Bovendien is het van belang om kinderen op een veilige afstand te houden van de haard. Enige ventilatie in de ruimte is belangrijk. Om de lucht te laten doorstromen is het voldoende om af en toe een deur of raam te openen gedurende een 10-tal minuten. 

Ook tijdens de installatie moet er rekening gehouden worden met een aantal regels en voorzorgsmaatregelen. Zo is het bijvoorbeeld aangeraden om ervoor te zorgen dat alle gasaansluitingen of pijpleidingen in de buurt worden losgekoppeld. 

Laat je adviseren door onze experts 

Vraag je je af welke haard het beste bij jou en jouw woning past? Dan is het zeker aangeraden om je te laten adviseren door onze Paul De Smet experten. Wij beschikken over een groot assortiment bio-ethanol haarden en wij helpen je graag van A tot Z. Neem contact op via de website of kom gerust langs in onze toonzaal. 

Onze overige blog items

Bijna van jou