loading-icon

Pellets

Ze zorgen mee voor een verlaging van onze ecologische voetafdruk op deze planeet. Maar is er ook een verschil tussen de diverse soorten pellets op de markt? Wij zochten het voor u uit.

Waarom is de kwaliteit van je pellets belangrijk?

Pellets bepalen de werking en levensduur van je pelletkachel. Wie al langer zo’n kachel heeft weet dat er groot verschil is in kwaliteit tussen verschillende merken en leveranciers. Het verschil uit zich in de mate waarin je last hebt van roetaanslag op het raam van je pelletkachel, de as die ophoopt in het reservoir, viezigheid in je kachel en de pelletschroef die vastloopt. Het spreekt voor zich dat kwalitatieve pellets dit alles voorkomt. De oorzaak van deze problemen is vaak te wijten aan pellets van mindere kwaliteit.

Hoe kwalitatieve pellets te onderscheiden zijn?

De grondstoffen waarmee de pellets gemaakt worden bepalen de kwaliteit ervan. Het gaat dan voornamelijk over het soort hout, al is de hardheid waarmee ze geperst zijn ook een belangrijke factor. Kwalitatieve pellets zijn met het blote oog te herkennen door hun glans en stevigheid. Hoe meer je pellets glazen en hoe steviger ze zijn, hoe beter. Hoe dit komt? Pellets die niet glanzend zijn daar zijn vaak extra middelen aan toegevoegd om beter te binden. Daarnaast is stof tussen de pellets ook een indicator voor slechte kwaliteit. Dit kan leiden tot verstopping in de pelletkachel.

ENplus certificering

Omdat het niet altijd even gemakkelijk is om met het blote oog te zien hoe kwalitatief pellets werkelijk zijn, werd het ENplus certificaat in het leven geroepen. Deze certificering deelt de verschillende soorten pellets op in verschillende kwaliteitsklassen. Bekijk de video van ENplus en kom er alles over te weten.

ENplus certificaten
 • ENplus A1: dit zijn de pellets van de beste kwaliteit. De klasse A1-pellets zijn harder geperst waardoor ze minder snel opbranden.
 • ENplus A2: Klasse A2 is een klasse lager dan klasse A1. Deze pellets zijn zeker geschikt voor particulier gebruik. Het is belangrijk om deze pellets eerst uit te testen op je kachel om zeker te zijn dat de kachel er goed op reageert.
 • ENplus B: Klasse B is de laagste klasse. Ze worden vooral gebruikt in industriële verbandingsinstallaties of als bijstook in elektriciteitscentrales. Het is sterk af te raden om deze te gebruiken in je woning.

Pellets aan huis geleverd

Wij bieden 3 verschillende soorten pellets aan, alle 3 zijn ENplus A1-klasse gecertifieerd.

 • Total premium pellets: de beste pellets op de markt.
  Ze worden gemaakt van het hout uit onze Belgische bossen en moeten beantwoorden aan de strengste normen. Wat resulteert in een milieuvriendelijke verbranding en een heel goed rendement.
 • Plospan pellets: Plospan heeft met z’n houtpellets een sterke positie in de markt verovert.
  Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Plospan ontwikkelde een houtpellet van topkwaliteit. Zij maken het verschil door de hoge energetische waarde van hun pellets.
 • Pauls pellets: 100% Belgisch
  Pauls pellets gebruikt uitsluitend naaldhout van de eigen zagerij. Zo bekomen ze mooie witte pellets die glanzen en zo goed als stofvrij zijn. Om de kwaliteit te garanderen komt er maandelijks een testverslag van een onafhankelijk labo.

Onze overige blog items

Bijna van jou