loading-icon

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke en voordelige verwarming? Dan is een pelletkachel vast iets voor jou.
Lees er hier meer over.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is reeds enkele jaren een populair alternatief voor een klassieke houtkachel. Dat komt omdat hij, naast dezelfde gezellige warmte van een haardvuur, tal van voordelen biedt.

Een pelletkachel gebruikt houtpellets als brandstof. Pellets zijn houtkorrels die gemaakt worden van geperst afvalhout. Dat maakt het een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Een pellethaard zorgt voor een buitengewoon hoog rendement. Indien je kiest voor een van onze kachels met hoogkwalitatieve pellets, kan het rendement zelfs hoger zijn dan 90%. Dat is 40 tot 50% meer dan een klassieke houthaard, en zelfs 80% hoger dan een open haard. Verwarmen met pellets is CO2-neutraal, gebruiksvriendelijk en bovendien veel minder vervuilend dan een houtkachel.

Pelletkachel slaapkamer

Welke soorten pelletkachels zijn er?

Goed nieuws! Een pelletkachel heeft geen specifieke installatievereisten en heeft enkel stroom nodig. Je installeert een vrijstaande pelletkachel dus om het even waar, gezien de rook naar buiten wordt geleid door geforceerde ventilatie. De afvoerbuis kan verticaal of horizontaal opgesteld worden. Een traditionele schoorsteen met groot rookkanaal is dus niet nodig.

Wil je plaats besparen, of je bestaande open haard vervangen door een pellethaard? Dat kan perfect, want er bestaan ook inbouwmodellen in verschillende stijlen voor elk type interieur. Zo behaal je een hoog rendement, met toch nog de gezellige warmte van een houtkachel.

Wat zijn de voordelen?

Kiezen voor een pelletkachel brengt een pak voordelen met zich mee. We zetten ze hier even voor jou op een rijtje.

Betaalbare brandstof

We weten allen dat de prijs van gas of stookolie enorm kan schommelen. In het begin van de coronacrisis stonden de brandstofprijzen historisch laag, terwijl deze amper een jaar later recordhoogten bereikten. De prijs van pellets is echter steeds heel stabiel gebleven. Dat maakt een pelletkachel een uistekende investering en een voordelige manier van verwarmen.

Hoog rendement

Wist je dat het rendement van een klassieke houthaard slechts 40 à 50% bedraagt? De helft van de warmte gaat dus verloren in de schoorsteen. Waar een nieuwe hoogrendementskachel tot 60 à 80% oplevert, bedraagt het rendement van een pelletkachel minstens 90%.  Verwarmen met pellets zorgt dus voor een maximale opbrengst voor een redelijke prijs.

Groene energie

In tegenstelling tot een klassieke houtkachel, stoot een pelletkachel heel weinig fijnstofdeeltjes uit. Onze pelletkachels en kwaliteitspellets voldoen aan alle milieu- en kwaliteitsnormen en zijn nagenoeg CO²-neutraal. Bovendien worden pellets vervaardigd uit resthout, zoals houtspaanders of snoeihout. Ze produceren geen vuil, geen geuren en veel minder fijnstof.

Gebruiksgemak

Een pelletkachel is zeer eenvoudig en veilig in gebruik. Papier, aanmaakblokjes en lucifers heb je niet meer nodig, want een pelletkachel is uitgerust met een automatische ontsteking door middel van een gloeispiraal.

Al onze modellen werken volautomatisch met een thermostaat. Afhankelijk van het verschil tussen de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur zal de kachel een bepaalde hoeveelheid pellets verbranden.

Sommige kachels hebben ook extra functies voor alle modern comfort, zoals bijvoorbeeld onze MCZ-kachels. Die kan je zowel thuis als vanop afstand bedienen, of rechtstreeks met je smartphone programmeren door middel van dag- of weekprogramma’s. Zo kom je op het einde van je werkdag thuis in een heerlijk verwarmde kamer.

Pelletkachel woonkamer

Wat zijn de nadelen?

Lawaai

Vanwege de ventilator en de motor, kunnen goedkope pelletkachels nogal wat lawaai produceren. De pelletkachels van onze kwaliteitsmerken branden echter zo goed als geruisloos. Dankzij ultramoderne ventilatoren en de functie No-Air, zijn sommige zelfs geschikt voor de slaapkamer.

Kostprijs

Een kwalitatieve pelletkachel is niet goedkoop. Beschouw het echter als een investering: dankzij het bijzonder hoge rendement is dit een zeer voordelige manier van verwarmen.

Onderhoud

Net als alle andere toestellen, vraagt ook een pelletkachel wat onderhoud. Maar hoe dien je een pelletkachel te onderhouden? Het dagelijks onderhoud, zoals het schoonmaken van de brander en leegmaken van het asbakje, doe je in een handomdraai zelf. Het jaarlijks onderhoud van een pelletkachel laat je best over aan een vakman, zodat de kachel veilig en efficiënt kan blijven werken. Onze onderhoudsdienst staat hiervoor graag voor je klaar!

Overtuigd van de voordelen? Wij helpen u bij het kiezen van de meest geschikte pelletkachel voor uw ruimte. Kom langs in onze showroom in Ninove voor gratis persoonlijk advies. Er zijn verschillende modellen in werking te bezichtigen.

Neem hier vrijblijvend contact op en vind de pelletkachel die bij jou past.

Onze overige blog items

Bijna van jou