loading-icon

Vandaag zijn er tal van manieren om je woning te verwarmen. Je kan onder meer kiezen voor elektrische verwarming, verwarming op gas, bio-ethanol of hout. Verwarmen met hout is sinds een tijdje weer helemaal in opmars. Wil je een houtkachel kopen? Wij geven je graag enkele tips mee.

De teloorgang en herintroductie van de houtverwarming

Het verwarmen van woningen was lange tijd alleen mogelijk met hout. Pas met de industrialisatie kwamen fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en aardolie steeds meer op de voorgrond. Als snel behoorde hout als verwarmingsbron haast helemaal tot het verleden.

In het begin van de jaren 70 werd in de Westerse landen massaal gekozen voor deze nieuwe vormen van verwarmen. De moderne verwarmingssystemen zorgden voor een ongezien comfort.

Een tekort aan aardgas en aardolie en het stijgen van de prijzen zorgde de afgelopen decennia voor een herintroductie van verwarmen met hout. Bij gezinnen in de Westerse wereld wordt het gezellige geknetter van de houthaard of houtkachel weer meer dan ooit geapprecieerd.

Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan het stoken met hout.

Kies je voor deze vorm van verwarmen, dan zijn er wel enkele zaken waarmee je best rekening houdt.

houtkachel kopen hierop moet je letten paul de smet
jotul design houtkachel paul de smet

1. Je hebt een schouw en afvoer nodig

Bij elektrische haarden en bio-ethanolhaarden is er geen afvoer nodig. Deze verwarmingsvormen zijn ideaal wanneer je geen schouw hebt en toch van de gezelligheid van een haard of kachel wilt genieten.

Het spreekt voor zich dat er bij hout wel een rookkanaal nodig is. Er vindt immers verbranding plaats en de daarbij ontwikkelde stoffen moeten ergens heen. Heb je momenteel geen schouw, dan kan er vaak nog een nieuwe schoorsteen geïnstalleerd worden.

2. Houd rekening met de te verwarmen oppervlakte

Een belangrijk aspect is de oppervlakte van de ruimte die je wilt verwarmen. Iedere houtkachel heeft een vermogen, uitgedrukt in kilowatt (kW). Daarnaast heeft een kachel een bepaald rendement. Deze waarde, die wordt uitgedrukt in percentages, drukt uit hoeveel warmte daadwerkelijk in de ruimte terechtkomt.

Moderne houtkachels halen een rendement tussen 75 en 85%. Dat wil zeggen dat 25 tot 15% van de geproduceerde warmte verloren gaat via het afvoerkanaal.

Je dient echter ook rekening te houden met het type woning. Warmte gaat immers ook verloren via ramen, deuren en zelfs vloeren en muren. Hoeveel warmte in jouw woning precies verloren gaat, is van heel wat factoren afhankelijk. Zo spelen de thermische isolatie van jouw woning en het ventilatietype een rol.

Het vermogen van jouw houtkachel moet worden afgestemd op de te verwarmen oppervlakte en rekening houden met het warmteverlies van jouw woning.

Concreet kan een houtkachel worden geplaatst om één of meerdere ruimtes, bijvoorbeeld de woonruimte en keuken, te verwarmen. Wil je liever je gehele woning met hout verwarmen? In dat geval kan je de kachel laten aansluiten op jouw centrale verwarming.

Vraag je ook af waarvoor je de houtkachel precies wilt gebruiken. Als hoofdverwarming of als bijverwarming maakt uiteraard een groot verschil.

schouw en afvoer nodig voor houtkachel paul de smet

3. Denk na over de plaats van de houtkachel

De plaats van het rookkanaal

 Heb je reeds een bestaande schoorsteen, dan rest er weinig denkwerk over de plaats van de houtkachel. Let wel dat die oude schoorsteen niet noodzakelijk in goede staat verkeert of voldoet aan de wettelijke regels. Jouw Paul De Smet installateur adviseert je hier graag over.

Wanneer je nog een schouw moet laten installeren, dan denk je best goed na over de exacte plaats. Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden.

Zo moet de leiding voor een houtkachel verticaal worden geplaatst. Dit is nodig om de kachel goed te kunnen laten ‘trekken’. Het rookkanaal moet minstens één meter boven de nok van het dak uitkomen. Ook moet rekening gehouden worden met hindernissen in de omgeving zoals de woning van je buur.

De plaats van de kachel zelf

Heb je wat speelruimte voor de plaatsing van het rookkanaal, hou dan rekening met factoren zoals het zicht op de houtkachel. Idealiter kan je maximaal genieten van het vuurzicht vanuit meerdere hoeken in de ruimte.

Hou wanneer je een houtkachel koopt ook rekening met de benodigde ruimte in de kamer. Hoewel de meeste exemplaren compact zijn, kan je meer of minder beweegruimte nodig hebben rond het toestel.

Wanneer je de kachel niet veel ruimte mag innemen, kan een hangkachel een goed idee zijn. Ze zijn elegant en geven een ruimtelijk gevoel. Bovendien zijn er geen hoekjes en kantjes waar stof en vuil zich kan ophopen. De vloerruimte onder de kachel blijft immers volledig vrij.

4. Zorg voor voldoende luchttoevoer

Vuur heeft zuurstof nodig om te branden. Om een houtvuur goed te laten branden, is een goede luchttoevoer dan ook van cruciaal belang. Een kachel kan lucht aanzuigen uit de binnenruimte of voorzien zijn van een externe luchttoevoer. Bij dit laatste wordt lucht getrokken van buiten of vanuit een weinig gebruike ruimte zoals de kelder of berging.

De zuurstof die uit de binnenruimte wordt getrokken is weg en moet weer worden aangevuld. Dit kan bijvoorbeeld door een ventilatierooster of door toevoer van verse lucht via een raam. Dat dit scenario niet ideaal is, hoeft niet te verbazen.

Best wordt gekozen voor een kachel met externe luchttoevoer. De lucht in de kamer blijft daarbij onaangeroerd en schoon. Bij nieuwe, goed geïsoleerde huizen is luchtaanvoer van buitenaf een must.

5. Denk na over het type kachel

Tegenwoordig is enorm veel keuze in houtkachels. Je moet daarbij niet enkel beslissingen nemen over de grootte en look van de kachel. Ook de soort stralingswarmte is een aspect om over na te denken. Zo moet je een keuze maken tussen kachels met convectiewarmte of stralingswarmte.

Bij convectiewarmte stijgt de warmte en wordt deze gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Krijg je het warmer naarmate je dichter bij een kachel gaat staan? Dan maakt het toestel gebruik van stralingswarmte. De meeste houtkachels werken met stralingswarmte.

Daarnaast heb je nog verschillen in type materiaal. Zo heb je gietijzeren kachels, speksteenkachels en plaatstalen kachels. Dit laatste type ziet er erg modern en strak uit en is een voorbeeld van een kacheltype met convectiewarmte.

mcz flair speksteen houtkachel paul de smet haardconcepten

6. Neem de toekomst in acht

Een degelijke houtkachel gaat gemakkelijk twintig jaar mee. In twintig jaar kan er heel wat veranderen. Tracht toekomstige veranderingen zoveel mogelijk in rekening te nemen. Staat er nog gezinsuitbreiding op de planning? Of zijn er misschien vooruitzichten op een uitbreiding of renovatie van jouw woning? Deze factoren kunnen jouw keuze mee bepalen.

Hou ook rekening met de verandering in trends. Het is niet ondenkbaar dat het interieur van jouw woning zal aangepast worden aan de gangbare trends. Het is dan handig wanneer jouw houthaard doorheen zijn volledige levensduur ‘interieur-proof’ blijft. Kies bij voorkeur voor een neutraal minimalistisch toestel dat bij iedere woonstijl past.

Klaar om een houtkachel te kopen? Neem contact op of kom langs in onze toonzaal. Onze experts helpen je graag de juiste keuze te maken.

Onze overige blog items

Bijna van jou