loading-icon

Hou jij ervan om je op kille dagen voor de haard te nestelen met een knus dekentje? Wil je daarnaast ook rekening houden met het milieu en jouw gezondheid? De experten van Paul De Smet in Ninove leggen je uit hoe je met 100% gemoedsrust verantwoord hout kan stoken.

Met deze tips stook jij een verantwoord vuurtje

Een moderne gesloten houthaard kopen, is een slimme keuze als je verantwoord hout wilt stoken. Deze warmtebron stoot nauwelijks fijn stof of geuren uit. Je geniet bovendien van een optimale warmteverspreiding en je bent zeker van een schone verbranding.

Let zeker ook op het kwaliteitslabel van je nieuwe houthaard. Is het toestel CE-gemarkeerd en heeft het een hoog rendement? Voldoet het aan de strenge Europese milieunormen? Bij Paul De Smet heb je enorm veel keuze uit verschillende modellen van toonaangevende merken. Vraag gerust advies aan onze specialisten.

Ook hoe je je haard aansteekt, speelt een rol. Zo adviseren wij onze klanten om omgekeerd te stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd. In dat geval leg je het meest brandbare materiaal bovenaan. Je houthaard en rookkanaal warmen rustig op, je verstookt geen onnodig hout en je houtvuur is snel volledig rookvrij.

Wil je verantwoord hout stoken, dan kies je best voor droog, schoon hardhout. Droog hout brandt goed en snel. Vochtig hout daarentegen veroorzaakt veel rook en verlaagt de temperatuur in je houthaard, waardoor je langer moet stoken en meer energie verbruikt.

Wanneer je hout stookt, is het aangeraden om je woning voldoende te ventileren. Indien er geen ventilatierooster aanwezig is, dan zet je je ramen of deuren op een kiertje. Verder is het ook beter om hout te stoken als er voldoende wind is buiten. Zo vermijd je schadelijke rookvorming in de ruimte of rookoverlast voor de omgeving.

Om schadelijke stoffen te voorkomen, laat je het vuur vanzelf uitbranden. Tijd om te gaan slapen of moet je dadelijk weg? Stop dan tijdig met het aanvullen van hout. Laat ook de luchttoevoer open en zorg dat er geen hout meer gloeit in je haard.

Een- tot tweemaal per jaar je haard laten onderhouden door een professionele vakman heeft een positieve invloed op de levensduur van je houthaard. Bovendien krijg je een veel mooier vlammenspel te zien na een degelijk onderhoud. Onze specialisten volgen een minutieus stappenplan bij het onderhoud van je haard.

Wil jij verantwoord hout stoken?

Laat je correct adviseren door onze specialisten.

Contacteer ons

Onze overige blog items

Bijna van jou